Tvåhandsspön

Tvåhandsspön är kraftigare flugspön med större greppyta på nederdelen av spöt för att kunna kasta ut din fluglina med två händer. Dessa flugspön används tillsammans med tvåhandslinor ofta i samband i fisket med grov lax och öring. Dessa finns från klass 6 upp till klass 11 och de kan variera i olika längder från 12-17'. Längden och klassen på spöt varierar framför allt på vilket storlek vattnet har som ska fiskas och när på säsongen. Längre spön med högra klasser används vanligtvis vid stora älvar eller tidigt på säsongen och dem kortare spöna med en lägre klass senare på säsongen då älven är låg eller vid fiske i några av våra mindre åar och älvar. Ett allroundspö kan sägas har längden 13-14' i klass 8-9.

Det som påverkar valet av längden på ett tvåhandsspö är framförallt storleken på vattnet, hur långt du vill kunna kasta och vilka möjligheter du vill ha till att styra flugan. Generellt så används kortare spön på ca: 11-13' när fisket bedrivs i mindre åar och älvar så som Lödge, Em och Mörrum och längre spön på 15-17' generellt används när fisket exempelvis bedrivs i några av Sveriges eller Norges större älvar.

Ett längre spö underlättar också när du kastar och ger möjligheten till att styra både flugan och linan enklare när fisket sker vid djup vadning. Ett spö i de kortare längderna används även gärna när älven är väldigt hög då fisken på grund av vattenmassorna uppehåller sig närmre strandkanten. Ett kortare tvåhandsspö ger ett effektivare fiske på kortare avstånd.

Klassen på spöt innefattar vilken vikt på linan som spöt hanterar. Spön som är av högre klass kastar tyngre linor, en tyngre lina gör i sin tur det lättare att kasta riktigt stora och tunga flugor.
Visa mer Visa mindre
Kategorier
Filter
Produkter