Publicerad: 2022-09-01



Produkttest: Yasei LTD Pike Crank & Spinnerbait

Shimano är inte blyga med beskrivningen av sin serie Yasei LTD. Spöna finns inågra olika modeller och vi har testat PikeCrank & Spinnerbait och som namnet skvallrar om är det avsett för något lättare gäddfiske med t.ex. crankbaits, jerkbaits och spinnerbaits.

Design och teknik


Spöet är 225 cm långt vilket motsvarar 7 fot 4 tum och väger 160 gram. Klingan är avvad Shimano kallar för SPIRAL X CORE +NANOPITCH och är försedd med 10 stringar av Fuji Stainless Steel SiC. Rullfästet som är ett Shimanos CI4+ är av screw-down variant som dessutom exponerar klingan under rullen. Det korkförsedda handtaget är av split-grip design. De tre första ringarna är tvåbenta medan de resterande är enbenta förutom toppöglan förstås. Spöet är försett med en enkel krokhållare.



Split grip och genomgående kork i handtagen



Enkel fungeran de krokhållare



Bra butt med förstarkning



Lättat rullfäste, Shimanos egna




Omdöme


Det är lätt att döma efter utseende. Eller åtminstone av det yttre få en viss förväntansbild som antingen bekräftas eller ändras åt det positiva eller negativa när man kommit in på gemensamma nämnare och känslan av att spendera tid tillsammans. Spöet ger direkt ett intryck av kvalité och närmast lyx med sin enkla men ändå så smakfulla komponering. Jag har tidigare sagt att jag inte föredrar kork men då hade jag ännu inte träffat denna skapelse. Med en klinga som börjar i kolsvart för att övergå i en läcker ton av mörkgrått pyntat med ett närmast vågigt mönster som reflekterar solljuset. Lägg där till små silvriga samt guldiga detaljer i kombination med den svarta lindningen och riktigt fin kork så andas det klass rakt igenom. Jag har jobbat några somrar i sportfiskebutik och det fanns alltid ett spö som inte stack ut i spöstället förrän du tog upp det, klämde och kände samt tittade på prislappen då den givetvis matchar den övriga outfiten. Det är det här spöet. När jag tog spöet i mina händer för första gången kändes det som att vi skulle ha kul tillsammans. Spöet känns lätt och väl balanserat riggat med en multirulle av lite mindre storlek. Klingan upplevs direkt som rapp och lättkastad med en mix av beten inom kastvikten. Jag har fiskat mycket med jerkbaits och kan utan problem kontrollera gången med spöet som taktpinne. Det finns tillräckligt med pulver för att kroka gäddor på längre lina men samtidigt vara förlåtande under drillen. Faktum är att jag inte tappat en enda gädda som jag krokat på. Jag hade visst tvivel i att spöet skulle vara lite för mjukt för min egen preferens men där blev jag positivt överraskad då klingan kombinerade känsla och fiskeglädje med förmågan att med kraft ta hem ändå skapliga gäddor i bästa PikeFight-manér utan att de egentligen fattar vad som hänt...


Hane, hona holkar


Enbenta ringar



Sammanfattning


Har ni läst texten ovan så kommer det inte sig som någon överraskning att jag är positiv till spöet. Spöet som riktar sig till något lättare spinnfiske efter gädda möter alla förväntningar jag har på en produkt i denna prisklass. Finns det något negativt överhuvudtaget är det kanske prislappen som kanske gör att spöet får stå kvar där i spöstället i butiken för många fiskare. Kanske också att alla ringar inte är tvåbenta men i sammanhanget är det en petitess för känslan är att jag bara vill ut och fiska igen med detta Yasei LTD Pike Crank & Spinnerbait igen.

Plus


+ Designen – Hur läckert som helst i sin enkelhet.
+ Lyckas kombinera rapphet, ryggrad och härlig klinga att fajta fisk på.

Minus


- Smakar det så kostar det.
- Varför är inte alla ringar tvåbenta?