Publicerad: 2023-01-16



En klocka för den smarta sportfiskaren

Fisket idag kan vara enkelt och spartansk, med ett spö, lina, krok och mask – fridfullt och lungt. Men det kan också vara fyllt av teknik, mekanik, funktionsmaterial, innovativa lösningar och metoder. Med en smart klocka på handleden så bidrar den moderna tekniken till ett mer spännande fiske, en rik fiskeupplevelse och även kanske mer fisk på kroken.


Sedan hedenhös

Teknik, innovationer och fiske har gått hand i hand sedan vi kröp ut från grottorna och med en träpinne band en sena från ett fällt djur och en krok av ben eller trä. Det var kanske redan då tävlingen av störst fisk, bäst utrustning, effektivast metod och rikast fiskevatten började.

Fiskarens val
Thorbjörn Buch är sprungen från de småländska skogarna i Burseryd och började fiska som 6 åring med sin far. Under sitt liv som sportfiskare har han fångat en hel del.
– Det har hunnit bli några hyfsade fiskar, jag har en Gös på över 100+ cm och abborre 50+ cm samt gädda 116 cm. Dessa är alla från sjöar nära mig så det är extra roligt, berättar Thorbjörn stolt.



Thorbjörn Buch använder quatix® 6x Solar, Garmins smartklocka för fiskaren som vill ha ett tekniskt, smidigt och handledsburet hjälpmedel för sitt fiske.

”Always bring the weather”
Vi vet alla att vädret vill man ha på sin sida då det gäller att vara på sjön och med referens till Crowded houses hitlåt så kan quatix® 6x Solar hjälpa till med just detta, det finns en väderapp som visar väder och prognos. Det finns även en funktion som visar barometer, och den är inte enbart till för att få väderinformation. Denna funktion kan med stor fördel användas av den taktiska fiskaren, Thorbjörn Buch berättar. - När jag fiskar har jag noga uppsikt över inte bara vart jag är, väder och vind utan även barometertrycket. Genom att se hur trycket förändrar sig får jag kunskap om hur jag skall fiska, detta ger mig quatix 6x Solar enkelt och smidigt.



Laddas av solen
Ett steg i riktning mot bättre miljö har ni flera av Garmins klockor möjligheten att laddas av solen. - En dag på sjön kan bli längre i och med att klockan laddas medans du använder den, förklarar Thorbjörn Buch. Han fortsätter:
- Man kan få upp till 30 dagars batteritid i smartwatchläge med ytterligare 5 dagar med solenergiladdning 3 – och 20 timmar i GPS-läge.

Navigation
Med navigering kan även quatix hjälpa till. Den har stöd för premiumsjökort med integrerad Navionics®-data. Med den tydliga displayen är den ett uppskattat komplement till fast utrusning som Garmin plottrar etc.
- Det är skönt att bara genom att vrida på handleden få information om vart man är och sin position, berättar Thorbjörn Buch.



Om olyckan är framme
Ibland är det inte bara lungt, frid och fröjd. Ibland är olyckan framme och det kan vara små eller stora tillbud. Fakta är också att mobiltelefonen kan ha mer eller mindre bra täckning och ibland dessutom ingen alls. Då kan det vara tryggt med en SOS-sändare och med Garmin inreach kan quatix® 6x Solar fjärrstyra den med enkla knapptryck om olyckan skulle vara framme.

- Det är väldigt skönt både för mig och de där hemma att det alltid finns en livlina om det skulle hända något. Dessutom finns den på handleden om man till exempel skulle falla överbord, vilket är vädligt smidigt. Försäkrar Thorbjörn Buch.


Smartklocka
quatix® 6x Solar kan anslutas till kompatibla Garmin-plottrar, trancievern GNT™ 10 och andra enheter för att streama data till klockan. Den kan även styra underhållningssystemet ombord från quatix® 6x Solar med den inbyggda Fusion-Link™ Lite-appen.

Den tar även emot e-post, sms och aviseringar direkt på klockan när den är ihopparad med en kompatibel Apple- eller Android-smartphone. - Det är skönt att kunna bli nådd, men inte störd när man fiskar, berättar Thorbjörn Buch.

En klocka 2020 borde kunna göra mer än bara visa datum och tid, en modern klocka borde kunna hjälpa till mer praktiskt. Här är quatix® 6x Solar ett bra exempel på modern teknik som kan ge ett mer spännande, en rikare fiskeupplevelse och även kanske mer fisk på kroken. 
Jag gillar att fiska och jag gillar teknik, för mig är quatix® 6x Solar ett självklart val, avslutar Thorbjörn Buch.


Garmin Quatix 7
7180 kr
7669 kr
Garmin Quatix 7x Solar
12299 kr
12839 kr

Garmin Quatix 7x Solar
12299 kr
12839 kr
Garmin Quatix 7
7180 kr
7669 kr