Publicerad: 2023-01-18



Ekolodsskolan del 2

I uppföljningen på vår populära ekolodsskola förklarar Henrik på ett lärorikt och lättförståeligt sätt de olika givarfrekvensernas användningsområden.

Via skärmdelning visas autentiska klipp på skärmen samtidigt som Henrik förklarar vad ni ser. Filmen avhandlas även Livegivare och den största skillnaden mellan dem och traditionella ekolod. GPS och ekolod är en bra kombination där ni får tips om hur ni skapar egna djupkartor, samt hur ni markerar intressanta områden via sidescan.



Skuggor


En av de vanligaste frågorna är hur man kan särskilja fisk från struktur via sidescan. För att förstå hur ekolodets ekon reflekteras kan ni tänka er givaren likt en ficklampa. Se Henrik visa och förklara hur ni lättare identifierar fisk och fiskstim över mjuk samt hård botten. Här visas det hur ekots skugga kan hjälpa er att förstå vad ni se, samt varför skuggor skiljer sig åt beroende på djupet.

Frekvens


Vilken frekvens bör jag ställa in på mitt ekolod och varför är det så? Lär er att få ut mer av ert ekolod och förstå grundtanken med låga givarfrekvenser för största räckvidd och höga givarfrekvenser för att kunna se mesta möjliga detaljrikedom. Jämförelsen med bas och diskant är ett bra sätt att hjälpa er att komma ihåg.



Skapa Djupkartor


För att förstå hur landskapet under ytan ser ut finns det smarta hjälpmedel utöver de traditionella sjökorten. Med GPS och ekolod kan man skapa egna djupkartor och här visas det hur ni med Lowrance Genesis Live, enkelt skapar egna detaljerade djupkartor i C-Map. Garmins motsvarighet Quickdraw och Humminbirds Autochart fungerar på samma sätt. Med en färgpalett kan dessa även färgsättas för att hjälpa er att tydligare se karaktären på ert fiskevatten.


Live givare

Med nya realtidsgivare får vi ett nytt sätt att tolka en ekolodsbild. Från traditionella ekolodgivarens dåtid till nutid och allt som ni ser är precis det som sker dit givaren riktas. I filmen visar vi samma områden med de olika givarna och visar hur struktur och betesfisk framträder på 2D, downscan, sidescan och Lowrance livegivare Activetarget. Det ger er en klar bild över skillnaden och hur ni tolkar de olika givarnas bilder.