Mikko Seppänen

Vilket spö/rulle använder ni i Pike fight?
Min favoritkombo till i stort sett allt medeltungt och tungt gäddfiske är Shimano Compre Muskie M86MHD 9oz med en Shimano Calcutta Conquest 401. En lättkastad och lättinställd rulle av högsta kvalitet som lever upp till mina krav i härlig symbios med Comprespöt som har musklerna jag behöver i mitt fiske. Mediumaktion med snabb klinga med sån power i botten så du saknar aldrig kraft till vare sig krokning eller för att stoppa och styra en stark gädda bland bråte.
Kombo två jag använde mig av i Pikefight är nya Shimano Poison Adrena 174XH-SB med en Shimano Calcutta 301. Poison Adrenan är ett nytt koncept med bass-spön av high end för jänkarna och mitt exemplar är ett extra heavy swimbaitspö på 7,4fot som kastar upp till ca 120gr. Det här är min trolleripinne vid downsizing och antingen snabbt hit n run fiske med båten i snabb rörelse och jag kastar många täta kast eller vid trånga utrymmen. Väldigt snabb grafit i kombination med toppig aktion ger en fruktansvärd precision i kasten samtidigt som det finns kraft för riktat fiske efter stor gädda. Dessutom ett av dom lättaste gäddspöna jag känt på!

Vilken lina/dimension?
Jag har fastnat för Sufix 832 och i år har jag uteslutande kört med den till mitt gäddfiske. Dimensioner mellan 0,28-0,33 har jag alltid använt mig av för goda kastegenskaper och dom är nog starka för bottennapp m.m. 832an är en nötningstålig lina som kastar långt och mjukt och håller hela säsongen igenom. Kapa bara av några meter längst fram emellanåt ifall du varit i stenar etc så har du en kanonlina som pallar trycket!

Vilket tafsmaterial?
Egengjorda tafsar av fluorocarbon eller monofilament. Sufix Supreme Clear 1,00-1,20mm med VMC Duolock beteslås storlek 4 utan lekande som skarvas direkt på linan med tex en Albrigt knut ger en i stort sett viktlös tafs med det rätta hänget vid spinnstopp. Jag gör dom ca 70-80cm långa.

Era tre favoritbeten under PikeFight?

Storm Knockr Minnow:
Färdigriggad 18cm minnow i gummi med en riktigt grym rasselkammare och aggressiv paddel. Ett av mina viktigaste beten då den fungerar i alla vatten och imiterar all form av skadad vitfisk. Jag använder den både som ett sökbete och framförallt vid hit n run fiske där jag täcker mycket yta för att få så många hugg som möjligt. Lättkastad och lättfiskad, bara veva in snabbt med få korta vevstopp. Sjunkande så du kan fiska den från snabbt vid ytan eller låta den sjunka ner flera meter. Även ett bete för svåra dagar som verkar trigga igång dom trögaste av gäddor!
 
Storm R.I.P Shad med R.I.P-Rigger:
Riggad med en R.I.P-Rigger får R.I.P-shaden en förstärkt bellyflash och en härligt vaggande gång som attraherar både aktiv och slö gädda. RIP Riggern ger två infästningspunkter och då föredrar jag att fästa i den främre vid monoton inspinning och med vevstopp medan jag sätter i den bakre om jag ska rippa betet som då får en väldigt irrationell gång. Sjunkhastigheten gör att den passar perfekt till grundare fiske i vikar och marer i varmt vatten.
 
Rapala X-Rap Subwalk:
Rapalas eminenta jerkbait är ett måste i boxen. Sida vid sida-action som dessutom är fullkomligt suspending! Kroppens form gör att den är lättfiskad och krokar mycket bra! Gången och hänget verkar gäddorna ha väldigt svårt att motstå och vi använder den även som ett tailbete genom att länka dit en tail eller paddel. Sätter du även bly i nosen på jerken blir gången istället väldigt irrationell då den sticker både uppåt, nedåt och åt sidorna. Eller bly med tail och du kan reglera fiskedjupet helt efter dina egna önskemål. Mycket mångsidigt bete som levererar!

Nämn fem tillbehör ni inte vill vara utan som är till hjälp för en gäddfiskare?
1. Rapala Krokbryne för att alltid ha vassa krokar.
2. Rapala Håv Networks X-Large Pro Guide Net. En bra håv är A och O i tävlingsfiske och med fin-saver garn även en bra plats för gäddan att återhämta sig medan måttbrädor etc tas fram.
3. Rapala Kroklosssare. En bra kroklossare är ett måste och det framförallt för fiskens bästa så vi får ut krokarna så enkelt som möjligt.
4. Rapala Roll Ruler. Ett nytt väldigt smidigt verktyg för att mäta fisken. Ett stabilt måttband som du rullar ihop vid förvaring. Grymt!
5. Rapala 6" Aluminium tång med linklippare och fjäderringsspets.


Mathias Holgersson

Vilket spö/rulle använder ni i Pike fight?
- Shimano Compre 8’6 -9oz, Shimano Calcutta 400D
Ett mångsidigt spö som klarar allt från lätta jiggar och vobbler till det största i gummiväg. Calcuttan är det vad alla andra rullar vill vara.

- Shimano Jackall Poison Adrena 7’4” -120gr Shimano Calcutta CQ 201
Downsizerspö med den rätta känslan, snabb action och extremt lätt Rullen är en silkesmjuk stridvagn med sin X-ship och sin kropp i Hagane, kastar likt en dröm.

- G.lommis Monster Swimbait 7´11 4-10oz, Shimano Calcutta CQ
För det tungsta och när jag fiskar stora gummi beten som kräver mycket kraft för att röra sig i gäddkäftarna och kroka fisken. Calcutta CQ är en silkesmjuk stridvagn med sin X-ship och sin kropp i Hagane, kastar likt en dröm och är extramt lätt att ställa in för olika kastvikter

- Shimano Techmnuim 8’6 45-135gr Shimano TwinPower 4000PG
Snabbt känsligt spö som kastar alla Storm hybridbeten i alla förhållanden, bakhandtaget lägger sig fint i sidan som vid mothugg ger bra krokning som följd.

Vilken lina/dimension?
Sufix PRO8 0.30mm
Sufix 832 0.28mm
Power Pro 0.24mm

Vilket tafsmaterial?
Sufix Flourocarbon 1.06mm
Sufix Suprem 1.2mm

Era tre favoritbeten under PikeFight?
RIP Curly 6”
RIP Shad 8”
Rapala Subwalk

Nämn fem tillbehör ni inte vill vara utan som är till hjälp för en gäddfiskare?
Avkrokare Kraftavbitare Splitringstång Krimptång Sax